Whisky – przewodnik

Pod koniec pierwszego sezonu Mad Men Don Draper przedstawia Kodakowi pomysł na nowy projektor. Jest to najnowsze osiągnięcie w technologii obrazu i ma kształt UFO – zapowiadane jest jako spojrzenie w przyszłość. Jednak ulubiony dyrektor reklamowy wszystkich widzi coś innego w okrągłym kole obrazów, coś znacznie potężniejszego niż błyszcząca nowa zabawka.

Przekonuje ludzi z Kodaka, że ​​ich najnowszy projekt powinien nosić tytuł „The Carousel” i wypowiada nieśmiertelne słowa: „Nostalgia. Jest delikatny, ale silny ”. To ukoronowanie tego, co stało się telewizyjnym goliatem, ale kiedy po ciężkim dniu w pracy rozluźniasz krawat, wyciągasz się i nalewasz sobie whisky, łatwo dostrzec porównania. Oczywiście seria AMC tchnęła nowe życie w trunek, ale to właśnie symbolizuje ten napój, dzięki czemu jest atrakcyjny od setek lat.

Kiedy weźmiesz łyk, możesz być Clarkiem Gableem, gwiazdą srebrnego ekranu, Winstonem Churchillem delektującym się whisky i wodą w szklance highball, a nawet Frankiem Sinatrą nucącym przez butelkę w Vegas. I oczywiście możesz być Donem Draperem, najlepszym umysłem na Madison Avenue.

Wykonana z kilku prostych składników, złożoność tego, w jaki sposób powstaje whisky premium, jest zdumiewająca i tylko dodaje tajemniczości, która otacza tego jedynego w swoim rodzaju trunku. Rozpiętość technik produkcji whisky i lokalizacji geograficznych oznacza, że ​​żadna butelka nie jest taka sama, jednak na początku degustacji warto wziąć pod uwagę następujące wskazówki.

Picie whisky z wodą jest częstym zjawiskiem, ale najpierw spróbuj ją schludnie popić i zwróć uwagę, jak zmienia się smak i aromat. Miksery też nie są już źle widziane – Old Fashioned często może być idealnym zakończeniem długiego dnia.

Nalej pierwszą szklankę i trzymaj usta otwarte, aby w pełni wchłonąć aromaty. Pamiętaj, że whisky nie służy wyłącznie przyjemności, może być również doskonałym uzupełnieniem potraw takich jak czekolada, wędzone ryby, wędliny i sery. Jak pokazuje Don Draper, whisky najlepiej smakować w towarzystwie przyjaciół, a wspólna degustacja może być świetnym sposobem, aby dowiedzieć się więcej o trunku. Pomimo swojej złożoności, whisky to przede wszystkim smak. Niezależnie od tego, czy Twój idealny trunek pochodzi z odwiecznej zakurzonej butelki, czy z nowo zakupionej mieszanki premium, tylko Ty znasz swoje preferencje.

Whisky można podzielić na cztery kategorie; zapoznaj się z poniższymi informacjami przed pierwszą degustacją lub przed zakupem butelki.

  • Single malt – Destylowany w jednej gorzelni z wody i słodu jęczmiennego bez dodatku jakichkolwiek innych składników. Żaden produkt z żadnej innej destylarni nie trafi do jednego słodu.
  • Pojedyncze ziarno – Destylowany w jednej gorzelni z wody i ziaren słodowanych lub niesłodowanych. Chociaż często używane do blendowania, na rynku dostępne są doskonałe whisky jednoziarniste.
  • Mieszane – Mieszanka jednego lub więcej single maltów z jedną lub więcej whisky zbożowych. To jedne z najpopularniejszych alkoholi z wyższej półki na świecie i godny dodatek do każdego baru czy domowego baru.
  • Mieszane słody – Mieszanka whisky single malt destylowanej w więcej niż jednej gorzelni.

 

Dodaj komentarz