Kawa: od plantacji do filiżanki

Dla osób pijących kawę zatrzymaj się na chwilę – i zastanów się, jak dużą rolę odgrywa kawa w Twoim codziennym życiu. Twoja poranna pobudka, popołudniowy odbiór lub rozkosz po kolacji. Pyszne, funkcjonalne i często niezbyt cieszące się maksimum. Kawa rozpuszczalna jest wygodna i niedroga, ale brakuje jej smaku. Dlatego zdecydowaliśmy się zagłębić się w świat kawy i odkryć, w 3-częściowej serii, jej historię, najlepsze mieszanki i najlepsze narzędzia do maksymalizacji przyjemności picia kawy. Część pierwsza zaczyna się od historii.

historia

Każdy rozpoznaje palone ziarna kawy, ale jeśli nie mieszkasz lub nie podróżujesz w kraju, w którym uprawia się kawę, możesz nie rozpoznać prawdziwego drzewa kawowego. Krótko przycięte w uprawie, ale zdolne do wzrostu ponad 30 stóp, drzewo kawowe pokryte jest ciemnozielonymi, woskowymi liśćmi rosnącymi naprzeciw siebie parami. Wzdłuż gałęzi rosną kawowe wiśnie. Dojrzewanie wiśni po kwitnieniu pachnących, białych kwiatów trwa prawie rok. Ponieważ rośnie w ciągłym cyklu, nie jest niczym niezwykłym widzieć jednocześnie na jednym drzewie kwiaty, zielone owoce i dojrzałe owoce. Drzewa mogą żyć nawet 20-30 lat i mogą rosnąć w szerokim zakresie klimatów, o ile nie występują gwałtowne wahania temperatury. Optymalnie preferują żyzną glebę i łagodne temperatury, z częstymi deszczami i zacienionym słońcem.

Kawa wywodzi swoje biologiczne dziedzictwo z rodzaju roślin znanego jako Coffea. W obrębie rodzaju występuje ponad 500 rodzajów i 6,000 gatunków tropikalnych drzew i krzewów. Biorąc pod uwagę, że rośliny kawowca mogą mieć różną postać, od małych krzewów do wysokich drzew, o liściach od 1 do 40 centymetrów i od fioletowych lub żółtych do dominujących ciemnozielonych, szacuje się, że jest ich od 25 do 100. gatunki kawowca. W komercyjnym przemyśle kawowym istnieją dwa ważne gatunki kawy – arabica i canephora, częściej nazywana robusta.

Coffea Arabica

Pochodzi z oryginalnych drzew kawowych odkrytych w Etiopii. Drzewa te produkują delikatną, łagodną, ​​aromatyczną kawę i stanowią około 70 procent światowej produkcji kawy.

Coffea Robusta

Uprawiana w Afryce Środkowej i Zachodniej, częściach Azji Południowo-Wschodniej, w tym w Indonezji i Wietnamie oraz w Brazylii. Produkcja robusty rośnie, chociaż stanowi ona zaledwie około 30 procent światowego rynku. W porównaniu z arabiką ziarna robusty dają kawę, która ma charakterystyczny smak i zawiera około 50-60% więcej kofeiny. Robusta jest używana głównie w mieszankach i kawach rozpuszczalnych.

Kawa jest uprawiana w około 70 krajach na całym świecie, więc trudno jest zdecydować, gdzie produkuje się najlepsze ziarna. W związku z tym skorzystaliśmy z pomocy ekspertów Guy Eardley-Wilmot, degustatora kawy w Sea Island Coffee, który rozlewa ziarna i zabiera nas w szybką podróż po niektórych z głównych regionów uprawy kawy na świecie.

Dodaj komentarz