Alhambra Reserva 1925 to wszechstronność w doborze potraw

Mieliśmy okazję spróbować Rezerwat Alhambra 1925 w połączeniu z wyśmienitym peruwiańskim jedzeniem COYA – nagrodzona peruwiańska restauracja z lokalizacjami w Londynie, Miami i Dubaju. Jedliśmy w restauracji Mayfair, która przygotowała ekscytujące menu degustacyjne dań, które idealnie pasują do świeżego, rześkiego smaku Alhambra Reserva.

Elegancki smak Alhambra Reserva 1925 jest tym, czego można oczekiwać od piwa premium. Złoto-bursztynowe piwo ma wyśmienity smak, który jest pełny, a jednocześnie jest dobrze zaokrąglony z doskonałą równowagą gorzko-słodkiego smaku i nut cytrusowych.

Buteleczka komponuje się ze smakami z elegancko zaprojektowaną zieloną butelką z wytłoczonym logo. Minimalistyczny projekt jest dojrzałym i refleksyjnym rzemieślniczym podejściem Alhambra Reserva do wytwarzania piwa. Oparty na pierwszych butelkach i wykonany z rzadkiego zielonego szkła, odzwierciedla ich dbałość o szczegóły, rzemiosło podczas warzenia z taką samą starannością i dbałością o szczegóły. Zdobądź sam kilka butelek i skosztuj imponującego smaku Alhambra Reserva 1925.

Peruwiańskie jedzenie stworzone przez COYA pozwoliło nam zobaczyć wszechstronność piwa, a jednocześnie skosztować wspaniałego jedzenia, które jest zaskakująco łatwe do odtworzenia. Jednym z wyróżniających się dań były żeberka wołowe Costillas de Res – idealne na małe przyjęcia.

Inne dania, które zachwyciły, to Ensalada de Maiz, składająca się z kukurydzy Jasper, chrupiącej kukurydzy, słodkiej cebuli i chilli, a także Seabream Criollo z dorszą, chilli amarillo, chrupiącą kukurydzą i kolendrą.

Żeberka Wołowe Alhambra, Aji Limo

Dzień wcześniej

Składniki:

• 2 kg żeber wołowych (drabinka Jacobsa)
• jedna obrana główka ząbków czosnku
• 30 g imbiru pokrojonego w plasterki
• jedna butelka piwa alhambra
• 60 g miękkiego ciemnobrązowego cukru (muscovado)
• garść świeżej kolendry
• 4 długie czerwone papryczki chilli, bez pestek
• 20g aji panca

Metoda:

• wymieszać wszystkie składniki w dużym naczyniu żaroodpornym, dolać zimnej wody, aby przykryć żeberka, szczelnie przykryć naczynie i dusić w temperaturze 80 ° C / znak gazu ½ przez 8-10 godzin
• po 8 godzinach sprawdzić żeberka – jeśli mięso jest bardzo kruche i łatwo odrywa się od kości, gotowe
• pozostaw żeberka do ostygnięcia w płynie do gotowania, następnie wyjmij żeberka i ostudź
• zachowaj płyn do gotowania na sos

W dniu:

Składniki sosu wołowego

• płyn do gotowania żeber wołowych
• 100g pasty z tamaryndowca
• 150g sake
• 100 g martwych
• 30g octu sherry
• 8g tajskiej pasty z czerwonego chili

Metoda:

• zagotować płyn do gotowania wołowiny i zmniejszyć o połowę
• w osobnym rondelku wlać ocet z sherry – zagotować i zredukować o połowę
• dodać sake na patelnię i ponownie zmniejszyć o połowę
• dodaj mirin na patelnię i ponownie zmniejsz o połowę
• dodać tamaryndowca i zredukowany płyn do gotowania żeberek wołowych i zredukować do sosu o konsystencji pokrywającej wierzch łyżki
• dodać do smaku tajską pastę z chili
• przejść przez drobne sito

Żeberka Wołowe Alhambra, Aji Limo

Składniki na polewę z żeber wołowych

• pęczek dymki, tylko zielona część, pokrojona w plastry (białe części zachowaj do dekoracji)
• 200g sake
• 200 g martwych
• 400g ciemnego sosu sojowego
• 250 g bulionu drobiowego
• 1 pęczek kolendry, tylko korzenie (liście zachowaj do dekoracji)
• 30g imbiru
• jedno długie czerwone chili
• 10g czosnku
• 200g drobnego cukru
• pół butelki piwa Alhambra
• 2g tajskiej pasty z czerwonego chili
• w rondelku wymieszać wszystkie składniki oprócz pasty thai chilli, zagotować, a następnie delikatnie redukować, często mieszając, aż masa będzie lepka i błyszcząca. uważaj, aby mieszanina nie skarmelizowała się ani nie przypaliła
• dodać do smaku tajską pastę z chili
• przepuścić glazurę przez drobne sito

 

Na zakończenie potrawy

• albo rozpalić grilla, podgrzać dużą żeliwną patelnię grillową lub rozgrzać piekarnik do 220 ° C / gaz 7
• szczotkuj żeberka wołowe polewą i grilluj lub piecz, od czasu do czasu obracając i szczotkując większą ilością glazury, aż żebra będą ładnie zrumienione i dokładnie podgrzane
• podczas gotowania żeber podgrzej sos
• ułożyć żeberka na atrakcyjnym półmisku, udekorować posiekanymi liśćmi kolendry oraz cienko pokrojonymi czerwonymi papryczkami chili i dymką. podawaj sos z boku razem z gotowanym na parze ryżem lub puree ziemniaczanym i chrupiącą zieloną sałatą

 

Rezerwat Alhambra 1925
www.cervezasalhambra.com

 

COYA
118 Piccadilly, Mayfair, London W1J 7NW, Wielka Brytania
999 Brickell Avenue, Miami, Florida 33131, Stany Zjednoczone
Jumeirah Beach Road, Jumeirah 2, PO Box 71384, Dubaj, Zjednoczone Emiraty Arabskie

Dodaj komentarz